Doorzoek de website


Contact

Plaats maar een berichtje in het gastenboek

E-mail: luc@origineel.fm

Dit is al lang geen voetbal meer

28-09-2013 11:01

Het ging deze week, net zoals elke week eigenlijk, weer over voetbal in het nieuws. Dit keer niet omdat Louis van Gaal weer onaardige dingentjes tegen de verslaggevers van SBS 6 had gezegd of omdat Jan Jansen zijn contract bij FC Den Bosch met 5 jaar heeft verlengd, nee dit keer ging het over het WK, het WK 2022. Dat WK van 2022 wordt gehouden in hét voetbal land van deze wereld, het land dat voetbal ademt, het land waar vrouwen op de tweede plaats komen met op de eerste plaats natuurlijk de voetbal, het land waar kindertjes worden geboren met een voetbal in hun handjes, het voetbal land: Qatar. En Qatar was afgelopen week meedere keren in het nieuws. In het nieuws zijn hoeft niet altijd positief te zijn, dat bewees Qatar deze keer wel weer.

In Qatar worden nu al stadions uit de grond gestampt omdat over negen jaar daar de toekomstige Wesley Sneijdertjes, Robbentjes en Jan Jansens hét moeten gaan doen. Zij moeten het WK maar eens gaan winnen voor ons, daarom zullen wij ook over negen jaar naar Qatar afreizen om vervolgens onze droom in duigen te zien vallen wanneer we in de 8ste finale van het veld worden gespeeld door zo'n ander groot voetbal land als Bolivia. Niet zo'n aantrekkelijk vooruitzicht maar toch zullen onze jongens over negen jaar in dat vliegtuig stappen richting de woestijn die bestaat uit dollar tekens. Als het aan mij ligt gaan ze niet, niet omdat we dan verliezen waarna we weer allemaal gaan lopen zeiken op de coach net zoals we elke dag doen op onze regering. Nee mij gaat het om het feit dat er inmiddels al 40 doden zijn gevallen bij de bouw van dat project genaamd het WK voetbal. Een naam die ze eigenlijk zouden moeten wijzigen want wij zijn al lang niet meer bezig met voetbal. Het gaat om hoeveel sponsers je hebt, hoeveel hotelkamers er zijn geboekt, hoeveel mensen in het stadion zitten met een nieuw soort goedkoop, dom instrument waarmee ze er vervolgens voor zorgen dat ik nog liever naar de Greatist Hits van Rob de Nijs luister dan dat ik naar de wedstrijd zelf kijk. Dit is idioot, dit is waanzin, dit kan zo niet langer.

De internationale vakorganisatie ITUC schat dat er ongveer 4000 doden gaan vallen bij de bouw in Qatar. De werkomstandigheden zijn gewoon slecht, keihard werken met 50 graden Celcius. Een 16-jarige jongen is afgelopen week overleden aan een hartaanval. En ze kunnen niet weg! De werknemers komen vooral uit het buitenland, hun paspoort is afgepakt en betaald krijgen ze niet eens. Ze kunnen toch niet weg dus waarom zouden iemand ze betalen? Maar ligt de fout alleen in dat land? Ligt de fout alleen bij Qatar dat alleen maar wil laten zien hoe mooi het er is maar waarschijnlijk de begraafplaatsen niet in de folder van de VVV laat zetten? Of toch ook bij de FIFA omdat ze alleen maar voor het grote geld gaan? Of misschien ook wel bij de buitenlandse bedrijven die al half klaarkomen bij het idee dat ze heel veel geld gaan verdienen omdat ze een hotel mogen bouwen. Dat er alleen al 58 mensen overlijden bij de sollicitatie gesprekken zal ze een worst zijn. Het draait alleen nog maar om geld tegenwoordig en dat is fout, fout, fout. Laten we niet gaan! We gaan niet naar Qatar.

Ik typ hier bijna de toetsen van mijn toetsenbord omdat ik gewoon pissig word bij het idee dat ze bij de FIFA gaan vergaderen komende week. Ik durf te wedden dat ze te laf zijn om het WK te verplaatsen naar een ander land waar ze dan vervolgens minder geld verdienen. Mocht ik verkeerd denken dan mag FIFA graag het tegendeel bewijzen. Bewijst FIFA dit niet en wil meneer Blatter per se in de zomer van 2022 met zijn fel blauwe ballenknijper aan het strand in Qatar liggen dan hoop ik dat de KNVB als verstandigste uit de bus komt. Dit is al lang geen voetbal meer.