Doorzoek de website


Contact

Plaats maar een berichtje in het gastenboek

E-mail: luc@origineel.fm

Wij geloven!

22-10-2013 19:59

Het was vandaag de warmste oktoberdag in jaren. Het was zelfs de warmste oktoberdag ooit en op deze warmste oktoberdag ging het alleen maar over een winterse traditie: Sinterklaas. Vandaag heeft de VN namelijk besloten dat dat hele Sinterklaasfestijn maar eens moet stoppen. Of in ieder geval moeten die 'Zwarte Pieten' maar weg want zij lieve kindjes, hebben alleen maar te maken met slavernij. 

Mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat er een VN onderzoek kwam was: "Waar bemoeien zij zich in hemelsnaam nou weer mee?" De VN gaat even bepalen dat een Nederlandse traditie zomaar afgeschaft moet worden? Wat is er aan de hand? In het Spaanse dorpje Buñol gaan ze elkaar elke laatste woensdag van augustus te lijf met meer dan 100 ton tomaten. Na afloop is heel het stadje rood in alle hoeken en gaten en zijn alle mensen smeriger dan de eerste beste zwerver in Parijs. Kun je nagaan hoeveel eten er verloren gaat, hoeveel water er verloren gaat voor het schoonspoelen van die mensen om nog maar te zweigen over de straten, de steegjes, de muren, de daken, de schoorstenen, de dakgoten, de randjes onder de dakgoten en ga zo maar door. Dat gaat toch berhoorlijk in de kosten lopen. Gaan wij ons bemoeien met dit culturele feest? Nee tuurlijk niet. Dit is een cultureel feest en dat is leuk voor die inwoners daar, die genieten daar van en dat is echt iets van hun. Waarom zou je je dan wel gaan beklagen over onze mooie traditie? Een traditie die elk jaar weer zoveel gelukkige kindjes brengt. Al die kindjes die 's avonds voor de schoorsteen heel vals maar wel heel lief staan te zingen. Al die kindjes die de volgende ochtend al rond half 6 helemaal enthousiast de trap afstormen om te kijken of de Goed Heilig Man een cadeautje in hun schoen heeft gestopt. Willen we die kindjes zien huilen als ze te horen krijgen dat een VN-onderzoekster Sinterklaas heeft weggestuurd? Want eigenlijk is het niet heel de VN zijn schuld.

Het is de Jamaicaanse Verene Shepherd. Een vrouw die in de zak mee moet naar Spanje en ook klappen met de roe moet krijgen, van Zwarte Piet himself natuurlijk. Gewoon vanwege de pure ironie. Deze vrouw snapt niet dat wij met onze marsepeinehersenen niet zien dat Sinterklaas duidelijk verwijst naar de slavernij van vroeger. "Dit is de 21e eeuw en dit zou niet meer moeten gebeuren" aldus Shepherd. Er zijn oorlogen, natuurrampen en corrupte leiders in deze wereld maar nee laten we ons maar eens druk gaan maken om Sinterklaas. Steken we daar nou ons belastinggeld in? Dan koop ik liever nog cadeautjes voor kindjes in derdewereld landen. Dan verbeter je de wereld, niet met dit geneuzel. 

"En wat is er mis met één Sinterklaas? Waarom moeten jullie er twee hebben?" aldus weer diezelfde mevrouw Shepard. Hiermee doelt ze natuurlijk op de Kerstman. Komt er dan ook een onderzoek of die rendieren daar wel voldoen voer krijgen? Is dat geen dierenmishandeling dan? Die zwevende rendieren die in één avond heel de wereld over moeten vliegen, het is zonde. Dat kun je ze toch niet aan doen? 

Als het dan toch afgeschaft moet worden dan moet Mark Rutte dat maar doen zegt Shepard. Nou ik denk dat Mark ook gewoon nog elke winter zijn schoentje zet en dan heel braaf zingt. Wanneer hij de volgende ochtend wakker wordt hoopt hij natuurlijk op dé oplossing voor de crisis maar hij is al tevreden met de melkchocolade letter "M" waarop in de rechter bovenhoek een chocolade pietenhoofdje zit. Mark is fan van Sinterklaas. Nee meneer Rutte gaat dit niet oplossen. En terecht.

Niemand gaat dit oplossen want wij staan als Nederland als een blok achter Sinterklaas en Zwarte Piet. Wij zullen eens zien waar we in geloven en waarin niet. Wij geloven niet altijd in onze regering. Wij geloven niet altijd in onze jongens van Oranje. Wij geloven niet altijd in de kookkunsten van onze vrouw. Maar wij, en alleen wij, geloven wel in de man die al eeuwen licht in de duisternis brengt. Wij geloven in de komst van Sinterklaas!