Doorzoek de website


Contact

Plaats maar een berichtje in het gastenboek

E-mail: luc@origineel.fm

Word geen lulletje rozenwater

21-09-2013 09:47

Het is nu zaterdagochtend 21 September. Drie dagen geleden begon het allemaal. Sinds die dag ging het voor heel veel inwoners van de wereld mis. Ineens verdwenen halve schoolklassen, werknemers werden spontaan ziek, leraren kwamen niet opdagen, bioscopen waren uitgestorven, winkels werden leeg geroofd en op straat was het stil. Te stil. Nu komt het allemaal weer een klein beetje op gang maar nog steeds hebben meerdere onderzoekers hun vraagtekens bij dit aparte verschijnsel. Maar eigenlijk is het vrij simpel, GTA V.

Deze game heeft nu al meer dan één miljard dollar opgebracht en dat binnen 3 dagen (!). Dat is een nieuw record. Natuurlijk deed "Call of Duty: Black ops II" het ook aardig alleen deden zij er wel 5 keer zoveel dagen over om die 1 miljard dollar te halen. Nu zijn zij dus van de troon gestoten door GTA. Maar wat maakt deze game dan zo leuk, zo verrassend en vooral zo speciaal? Zijn er niet al genoeg games waarbij we mensen omver knallen, tankstations opblazen en we met een bazooka gewoon op straat kunnen lopen zonder dat je politie ook maar enige neiging heeft er ons op aan te spreken? Blijkbaar niet want deze game is ook niet zomaar "een" game, dit is de nieuwste GTA.

Ja dat weten we nou inmiddels wel dat het de nieuwst GTA is, maar wát maakt het dan zo bijzonder? Deze GTA is in alle opzichten beter dan de voorgaande versies, zie het als een soort van "Greatist Hits" van de voorgaande versies alleen dan nog beter. De details die er in zitten, van vallende blaadjes tot de kogels die je om de oren vliegen, het briesje dat er af en toe is, de makers hebben op alles gelet. Dan hebben we het nog niet eens over de missies gehad, ze zijn beter dan ooit. Maar er is één punt wat deze game dé game van het moment maakt, dat punt is de grote overvallen die je moet uitvoeren. Voordat je überhaupt die overval kan gaan uitvoeren moet je eerst je vluchtroute bedenken, de bewaking van de locatie checken, hoe je de overval gaat doen en waar je de benodigheden vandaan haalt. Dit is zoveel meer dan een game. Sommige die hard gamers zitten nu vast met het kwijl overal op hun gezicht. En dat verklaart dat aparte verschijnsel.

GTA V is de oorzaak van de lege schoollokalen, lege winkels, lege straten. Iedereen zit binnen en gamed tot dat ze niet meer weten hoe hun eigen moeder heet en wat sneeuw eigenlijk is. Ik zeg het je, dit gaat problemen veroorzaken. Want nu zijn het nog lege schoollokalen maar daar blijft het niet bij, nee dit breidt zich verder uit. Oma's en opa's zitten te wachten op het wekelijkse belletje van hun kleinkind maar dat belletje komt er niet meer. Nee het kleinkind is op dat moment de politie aan het afschudden om vervolgens even bij te komen in de lokale stripclub. Tientallen, honderden, duizenden jankende meisjes. Zie je het al voor je? Al de make up op het mooie gezichtje van dat lieve meisje loopt helemaal uit waardoor ze steeds meer begint te lijken op de zanger van KISS. En dat komt allemaal omdat haar vriendje een belangrijke keuze moest maken in zijn leven, hij koos voor de missie in de game en niet voor de missie in zijn echte leven.

Ik beschuldig hier niemand ergens van. Ik bedoel het is ook gewoon een verdomd goede game dus laat al die gamers hun gang gaan. Maar toch, het moet ook niet zo ver komen dat er helemaal niets meer op de wereld is dan GTA V. Tenzij je een lulletje rozenwater bent want dan blijf je net zolang op je kamer gamen tot dat je zelf spontaan licht begint te geven. En geloof me, dat is niet erg aantrekkelijk. Een lichtgevend been is echt niet cool als je uitgaat. Dus om te voorkomen dat je een lichtgevend been krijgt moet je af en toe even stoppen met gamen en je echte leven leven.

Om vrienden en familie te houden, word geen lulletje rozenwater.